FAMILY | Dreumes autostoel | Hoe zit dit nou precies?

Autostoel dreumes | Lifestyle2Love

Dat er veel komt kijken bij het hebben van kinderen wist ik wel. Maar dat wij als ouders voor zoveel keuzes kwamen te staan, had ik niet verwacht. Zo wisten wij ook niet dat er zoveel verschillende autostoelen te koop zijn. Met alleen “Doe maar de zwarte kleur” kom je er niet.
Omdat er zoveel onduidelijkheid is over de regelgeving van de autostoel, met name voor de dreumes, heb ik een aantal dingen voor jullie op een rijtje gezet.

Babyautostoel

De babyautostoel is geschikt voor kinderen van 0-12 maanden, 0-13 kilo of 45 tot 83 cm groot. In de praktijk is dat totdat je kind ongeveer anderhalf jaar is. Je kind is te groot voor het autostoeltje als de bovenkant van het hoofd boven de rugleuning uit komt, het kind meer dan 13 kilo weegt of groter is dan 83 cm. Pas dan is het tijd om over te stappen naar de peuterautostoel.

Peuterautostoel

De peuterautostoel is de opvolger van de babyautostoel.Er zijn twee verschillende peuterautostoelen. De ene peuterautostoel kan zowel voorwaarts als achterwaarts in de auto geplaatst worden (i-Size). Deze stoel is geschikt voor baby’s/peuters van ongeveer 4 maanden tot 4 jaar of 61 cm tot 105 cm. Kinderen tot 15 maanden moeten verplicht achterwaarts vervoerd worden. Waarom is het verplicht bij de i-Size autostoelen? Omdat achterwaarts vervoeren bij deze groep autostoelen de meest veilige manier is.
De andere groep peuterautostoelen kan alleen voorwaarts in de auto geplaatst worden en is geschikt voor kinderen van ongeveer 9 maanden tot 4 jaar en 13 tot 18 kilo.

Waarom is een i-Size autostoel veiliger?

Uit onderzoek blijkt dat het veiliger is om achteruit te rijden. Dit geldt in principe voor iedereen, maar vooral voor kinderen omdat hun nek naar verhouding nog niet zo sterk is. Met de i-Size autostoelen kunnen kinderen langer achterwaarts vervoerd worden, in elk geval tot 15 maanden en 71 cm.

Een andere reden waarom een i-Size autostoel veiliger is, is dat het goed bevestigen van autostoelen met de autogordel een nauwkeurige klus is. Zodra de autostoel op een verkeerde manier bevestigd is, biedt de autostoel gelijk veel minder of zelfs geen bescherming vergeleken met een goed bevestigde autostoel. i-Size en ISOFIX autostoelen zijn eenvoudiger te bevestigen waardoor de kans op fout bevestigen klein is.
Zo geeft onze i-Size bevestiging aan of de autostoel goed is bevestigd door middel van lampjes.

Regelgeving

Naast de nieuwe norm blijft de huidige ECE/R44 autostoel gewoon bestaan. Aan deze autostoeltjes veranderd niets en ze zijn nog steeds veilig om te gebruiken. De regels voor het gebruik van deze stoelen blijven hetzelfde. Je hoeft dus met de nieuwe regelgeving geen nieuwe auto of autostoeltjes te kopen. De autostoelen zijn ook gewoon nog veilig. De nieuwe i-Size norm zorgt er echter voor dat op termijn voor alle autostoelen en kinderen een nog veiliger vervoersplaats gerealiseerd wordt.

Need to know

Tijdens het opzoeken van informatie over de autostoeltjes kwam ik nog een aantal feiten tegen die ik nog niet eerder had gehoord:

  • Wist jij bijvoorbeeld dat je het beste de winterjas van je kindje uit kan doen wanneer hij/zij in de autostoel zit? De gordel in het zitje moet namelijk strak aangetrokken zijn (maximaal 2 vingers ruimte). Een dikke jas wordt bij een botsing totaal platgedrukt en dan zit de gordel ineens veel te ruim. Is het koud, leg dan een dekentje over je kind, nadat je de riem hebt strakgetrokken.
  • Wist jij dat wanneer je een tweedehands autostoel koopt, je er zeker van moet zijn dat de autostoel nooit in aanraking is geweest met een botsing? In geval van een botsing kan de buitenkant van de autostoel er nog als nieuw uitzien, maar de binnenkant kan wel beschadigd zijn. Check dit altijd bij de vorige eigenaar!
  • Kinderen jonger dan 3 jaar mogen “los” op de achterbank vervoerd worden tijdens een taxirit. Tegenwoordig hebben de meeste taxi’s autostoeltjes tot hun beschikking. Wanneer dit het geval is moeten de kinderen jonger dan 3 jaar natuurlijk wel vervoerd worden in de autostoel. Erg handig om te weten dat deze regels in heel Europa gelden voor wanneer je straks op vakantie gaat naar het buitenland.

Wat hebben wij gekozen?

Wij hebben gekozen voor een i-Size autostoel. Hanna wordt in beide auto’s vervoerd maar wij hebben maar 1 i-Size (omdat de prijs voor de i-Size een stuk hoger ligt als een gewone autostoel). De i-Size autostoel verplaats je namelijk snel en gemakkelijk naar de andere auto. Omdat er wel ruimte nodig is in de auto om de i-Size te bevestigen, past deze autostoel niet altijd wanneer je ISOFIX in de auto hebt. Neem daarom altijd je auto mee als je een autostoel gaat kopen. De verkopers kunnen dan gelijk voor je kijken of de autostoel past.

Hopelijk is het voor jullie wat duidelijker geworden allemaal. Ik heb deze informatie gevonden op de website veiligheid.nl.
Op deze website kun je informatie vinden omtrent de autostoel.

 

Is jouw kindje hooggevoelig? Onrustig? En slaap hij/zij niet door? Lees dan dit artikel: http://www.l2lblog.nl/lifestyle2love/overprikkeld/. Wellicht is dit ook een oplossing voor jou.